logo
Masters of Fine Gastronomy
+31 20 88 000 00
contact@mastersoffinegastronomy.com
Keizersgracht 241 1016 EA Amsterdam
Instagram Feed
Search

Blog

Amsterdams tuintje van seizoensgroenten – Randy Karman

Dit gerecht bestaat uit seizoensgroenten. Praktisch kun je alle groenten die je in je koelkast kunt vinden gebruiken. Waarom seizoensgroenten? Deze soorten zijn op het moment van het maken van het gerecht het meest smaakvol en van de beste kwaliteit. Maak je het gerecht nu en is je koelkast leeg, ga dan bijvoorbeeld voor groene asperge, jonge worteltjes, radijs, komkommer, honingtomaten, veldsla en little gem. Pak ook direct garnering mee als viooltjes, postelein, peterselie, bieslook of dille. Het mooie van dit gerecht is, is dat het steeds anders is doordat je met seizoensgroenten werkt. Het gerecht is tevens een succesnummer omdat het vol gezonde groenten zit en het heel ‘’dieetwensen-proof’’ is. Vegetarisch, vegan en geen gluten bijvoorbeeld.

 

Ingrediënten

  • Seizoensgroenten, bladgroenten, kruiden
  • Wortels
  • Fruitige olijfolie (eerste persing)
  • Appelazijn
  • Crème fraîche (wanneer je gerecht niet vegan proof hoeft te zijn)
  • Limoenschaafsel
  • Zout

 

Bereiding

Gebruik een dieper bord. Onderin komt puree van wortel. Kook en pureer de wortels. Maak het smeuig door de puree aan te lengen met een mengsel van het kookvocht van de wortels en wat olijfolie.

Kook nu alle seizoensgroenten beetgaar. Let op, niet alle groenten kook je even lang. Kook de groenten daarom apart en prik er af en toe met een vork in om te kijken of deze beetgaar zijn. Wil je de groenten extra mooi uit laten komen op het bord, dan kun je de groenten eventueel glaceren. Gebruik hier een beetje bouillon en boter voor. In plaats van glaceren kun je de groenten ook aanmaken met wat extra olijfolie.

Snijd de groente in kleine vormen en dunne plakjes en begin deze luchtig te stapelen. Daarna gaan de kruiden hier bovenop. Denk aan de peterselie, bieslook of dille. Vervolgens dek je de creatie af met bladgroenten. Top af met viooltjes en er ontstaat een combinatie van een frisse salade van verse groenten.

Als laatste volgt de dressing van appelazijn en wat citroenschaafsel. Daarbij kun je een mooi schuim maken door crème fraîche met water aan te lengen, wat zout toe te voegen en te mixen met een staafmixer.

Leave a Comment